Захист прав споживачів

Гарантований законом контроль за якістю і безпечністю продукції та всіх видів послуг і робіт з боку держави – так у сучасному суспільстві  означує себе захист прав споживачів – складова частина захисту прав людини. 

З історії відомо, що звичаї та закони захищали права споживачів завжди. Ідея захисту прав споживачів поступово матеріалізувалась і знайшла своє втілення в утворенні різноманітних суспільних об’єднань, правових норм тощо. 

У середньовічному Львові за чистотою стічних ровів, аби уникнути непотрібних конфліктів, узагалі стежив міський кат. Проте, лише в середині 20-го століття утвердилися переконання, що цивілізовані відносини між виробником і споживачем мають ґрунтуватися на чітких правових засадах. 

Приділяють увагу належному дотриманню прав споживачів і у Кам’янському.

З певного часу цим питанням опікується міський ЦНАП. У головному офісі Центру надання адміністративних послуг за адресою: проспект В. Стуса, 10/12, фахівці відділу споживчого ринку та захисту прав споживачів здійснюють щоденний і безперервний прийом громадян.

У ЦНАП доступні такі сервіси:

  • прийом і розгляд скарг споживачів;
  • отримання консультацій та роз’яснень у сфері захисту прав споживачів;
  • проведення аналізу договорів, що укладаються продавцями (виконавцями, виробниками) із споживачами, з метою виявлення умов, які обмежують права споживачів;
  • надання допомоги в складанні заяв, претензій, скарг до продавців товарів і послуг;
  • надання суб’єктам підприємницької діяльності методичної, консультативної та організаційної допомоги з питань дотримання законодавства в сфері захисту прав споживачів, правил торгівлі, побутового обслуговування тощо.

    За минулий рік в ЦНАП взяли і обробили 597 звернень з питань захисту прав споживачів. 98% звернень вирішили позитивно на користь споживачів.