ЄС потребує 500 млрд євро інвестицій на оборону у наступні 10 років, – фон дер Ляєн

Європейський союз потребує 500 млрд євро інвестицій на оборону в наступному десятилітті.

Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

Як зазначає видання, поки незрозуміло, чи включає ця цифра гроші на продовження військової допомоги Україні.

Фон дер Ляєн підкреслила, що в 1999-2021 роках, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ЄС збільшив витрати на оборону на 20%, Китай – на 600%, а Росія – на 300%.

Джерела видання зазначили, що це було до того, як РФ масово збільшила витрати протягом останніх двох років.

За словами одного з урядовців, за сьогоднішніми цінами ЄС не вистачатиме 400 млрд євро. Питання полягає в тому, як профінансувати 500 млрд євро.

Заклики до збільшення видатків ЄС на оборону

Нагадаємо, нещодавно прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес рішуче заявив про необхідність збільшення інвестицій в оборонну промисловість ЄС перед лицем агресії Росії. Зокрема, щоб зміцнити потенціал стримування та підняти промисловість сектору до рівня, що відповідає європейській економіці.

Також прем'єр-міністр Данії Метт Фредеріксен говорила, що Європа має обмежити витрати на соціальне забезпечення та скоротити податки, щоб стримати більш агресивну Росію за рахунок тривалого збільшення фінансування оборони та безпеки.

А президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що Європейський союз має робити більше для оборони, поповнювати та модернізувати зброю. Також ЄС має підтримувати Україну.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.