Важливо для інвалідів

Наводимо важливу інформацію, надану Комунальним закладом  “Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Дніпропетровської обласної ради”, що запрошує людей з інвалідністю – жителів Дніпропетровської області – пройти курс комплексної реабілітації.

Процедурою забезпечується:


– коригування порушень розвитку, формування і розвиток основних соціальних і побутових навичок;
– проведення комплексу заходів щодо ранньої, соціальної, психологічної, фізичної, психолого-педагогічної реабілітації та професійної орієнтації;
– проведення заходів, зокрема з професійної орієнтації, оволодіння особами професійних навичок, визначення їх можливостей з професійного навчання в навчальних закладах, центрах професійної реабілітації.

Центр забезпечує надання соціальних послуг з реабілітації та соціальної адаптації особам з інвалідністю у віці до 35 років, в тому числі, дітям і підліткам з інвалідністю.

Центр надає реабілітаційні послуги особам з інвалідністю різних нозологій та захворювань.

До реабілітації не зараховуються особи, стан здоров’я яких виключає проведення реабілітаційних заходів, а саме з такими медичними протипоказаннями:


– гострі інфекційні захворювання до закінчення терміну ізоляції;
– всі захворювання в гострій стадії і заразною формою;
– часті судомні напади та їх еквіваленти;
– захворювання, що супроводжуються важкими порушеннями поведінки, небезпечними для людини і його оточення.

В рамках програми соціальної реабілітації в Центрі функціонує Кабінет соціально-побутової адаптації з метою оволодіння побутовими навичками.

У Центрі діє програма з освоєння особами трудових навичок, в тому числі в трудових майстернях, визначення їхніх можливостей з професійного навчання. Заняття з трудових навичок здійснюють вчителі трудового навчання.

Для отримання послуг з комплексної реабілітації, в тому числі з метою попередження інвалідності, особа з інвалідністю або його законний представник подає в управління соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) наступні документи:

1) заяву про надання послуг з комплексної реабілітації;


2) індивідуальну програму реабілітації, видану медико-соціальною експертною комісією, лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу (для дітей з інвалідністю)


3) висновок лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу (для дітей у віці до трьох років, що відносяться до групи ризику отримання інвалідності) з рекомендаціями щодо проходження комплексної реабілітації в установі;


4) паспорт громадянина України, свідоцтво про народження (для дітей з інвалідністю, дітей у віці до трьох років, що відносяться до групи ризику отримання інвалідності) або інший документ, що засвідчує особу;


5) документ, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;


6) документ про освіту (для одержувачів, які потребують професійної реабілітації)


7) виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027 / о);


8) довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб (для одержувачів, які є внутрішньо переміщеними особами).

Відділення, що функціонують в Центрі, надають всі реабілітаційні послуги в умовах амбулаторного, денного і цілодобового перебування. Центр забезпечує тимчасове перебування осіб з інвалідністю, на час проходження курсу реабілітації.

Реабілітаційні послуги надаються Центром безкоштовно. Термін реабілітаційного процесу визначається реабілітаційною комісією після проведення відповідного обстеження особи.

За більш детальною інформацією звертайтесь за електронною поштою: [email protected] і по телефону: +380992969642.