В музеї Кам’янського відкрилася виставка присвячена Тарасу Шевченку

В березні 2020 року Україна і весь цивілізований світ буде святкувати 206-річницю від дня народження великого поета України Тараса Григоровича Шевченка.

Вже зараз, у лютому, розпочинаються різні заходи шодо гідного вшанування батька української нації.

Так, у музеї історії міста Кам’янське вже розпочала свою роботу художньо-етнографічна виставка «Свою Україну любіть…», яка присвячена саме Тарасу Шевченку.

Виставка має декілька розділів.  

У першому розділі розкривається ранній лірико-романтичний період творчості Тараса Шевченка. Це зроблено за допомогою експонатів, що представлені картинами художників Жугана, Мігріна, Медвецького та створеними за мотивами творчості Шевченка, репродукціями його картин з альбому «Шевченко – художник», який був виданий у 1956 року, вишитими рушниками тощо.   

Розділ другий представлений картинами художників Аніщенка, Чайки, Жежера, Талеєва, Кравченко, які створили свої картини за мотивами поезії  Шевченка, а також предметами побуту козаків ХVІІІ ст. та «Кобзарями» різних років видання, присвячених історії України, відображеній крізь призму творчості Тараса Шевченка.

Має виставка і унікальні, раритетні експонати. Це і портрет Тараса Шевченка, створений його родичем Фотієм Красицьким, що вийшов друком у 1906 році, і рушник з «Заповітом», що вишила неписьменна карнаухівська селянка на ім’я Векла Пиріг та кобза, виготовлена Михайлом Домонтовичем – поетом, вчителем Золотоніської гімназії, головою «Просвіти». Кобза передана до музею вдовою М. Домонтовича, яка мешкала у Кам’янському.

Висвітлити вплив поетичного слова Тараса Шевченка на формування національної свідомості та самоідентичності української нації – це, як зазначають організатори, головна мета проєкту.

Тарас Григорович Шевченко актуальний і в наш буремний складний час. Великий український Пророк мріяв про Велику Україну, а нашому поколінню дісталася доля творити її, плекати і захищати від одвічних ворогів, що були і за часи Шевченка, і які не заспокоюються і зараз. Поетова велич у тому, що кожен з нас може черпати з його творів мудрість та підживлювати себе духовно щоби ставати сильнішими і гідно нести ім’я українця.Музей історії міста Кам’янське запрошує відвідати виставку мешканців та гостей міста протягом березня за адресою: проспект Свободи,39.