Свято Петра і Павла – 2024: нова дата та традиції святкування

Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар українці святкують більшість релігійних свят у нові дати. Коли у 2024 році буде свято Петра і Павла і що потрібно робити в цей день.

Коли Петра і Павла в 2024 році

Свято Петра і Павла раніше щороку відзначали 12 липня, але після зміни календаря дата змістилася на 13 днів. Тому тепер українці вшановуватимуть апостолів 29 червня.

Це особливий день для вірян, коли згадують основні події життя апостолів Петра і Павла та діяння, які ті вчинили. Вперше християни відсвяткували це свято на 324 року. Саме цього дня мощі святих були перенесені до храму в Константинополі.

Святий Петро, згідно з Новим Завітом, був найбільш близьким другом Ісуса Христа, а також його спадкоємцем. Він був очевидцем Преображення Господнього, яке відбулося на річці Фавор. А після Вознесіння Христа став проповідником християнства.

Про апостола Павла також можна дізнатися зі Святого Письма. Він приєднався до апостолів вже після Розп'яття та Вознесіння Спасителя, а потім став його ревним послідовником.

Традиції святкування дня Петра і Павла

З давніх часів це свято для українців символізувало "верхівку" літа та необхідність розпочинати підготовку до осені. Наші предки називали його "Петрів день".

У цей день зранку господині влаштовували вдома генеральне прибирання, білили будинки, вивішували рушники.

Дівчати робили вінки з польових квітів, в які обов'язково вплітали червоні маки. Після цього влаштовували гуляння з піснями та танцями, ворожили на обранців.

Віряни розпочинали день із богослужіння в храмі. Потім, окрім прибирання, господині готували сирні бабки, якими пригощали рідних. За легендою цю страву любили самі апостоли Петро і Павло.

Джерело: 5692.com.ua