Сплата податків – обов’язок громадянина

Міська влада Кам’янського звернулася з роз’ясненнями до платників податку на нерухоме майно

      Зокрема, у роз’ясненні говориться, що для обрахування суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у 2020 році платникам податку слід користуватись рішенням Кам’янської міської ради від 02.11.2018 №1223-29/VІІ «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у місті». Дане рішення розміщене на офіційному WEB-сайті Кам’янської міської ради у мережі Інтернет у підрозділі «Рішення Кам’янської міської ради» (29 сесія, 2018 рік) розділу «Нормативні акти».

     Відповідно до норм Податкового кодексу України платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за встановленою формою.

     Обчислення суми податку з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом (Кам’янське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області) за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи з бази оподаткування та відповідної ставки податку у встановленому порядку та до 1 липня поточного року платникам податку надсилається податкове повідомлення – рішення про сплату суми податку.

     Платники податку-фізичні особи мають сплатити податкові зобов’язання протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

     При цьому зазначається, що не оподатковується житлова нерухомість, що перебуває у власності фізичних осіб – платників податку, а саме: квартири, їх частки, незалежно від їх кількості, загальна площа яких сумарно не перевищує 85 кв.м. та житлові будинки, незалежно від їх кількості, – до 120 кв.м.

     Також, власникам об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості м. Кам’янського рекомендовано заздалегідь провести звірку даних з Кам’янським управлінням ГУ ДПС у Дніпропетровській області (центр обслуговування платників податків за адресою: вул. Медична, 9) щодо об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у їх власності.