Рада хоче змінити нарахування ставки акцизного податку на крафтове пиво

Верховна рада планує змінити схему нарахування ставки акцизного податку на крафтове пиво. Народні депутати підтримали за основу відповідний законопроект №5118.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання Ради.

"За" проголосували 284 нардепи.

Документ пропонує зміни до Податкового кодексу. Планується змінити схему нарахування ставки акцизного податку на пиво для малих виробників пива відповідно до положень Директиви 92/83/ЄEC.

Ставка встановлюється на рівні 1,39 гривні на 1 літр пива.

"Запропоновані зміни означають диференціацію ставок акцизу на пиво згідно з щорічним обсягом виробництва відповідних пивоварних заводів, до пива, що варять малі пивоварні заводи з обсягом виробництва до 200 000 гектолітрів на рік та зниження ставок акцизного податку для таких виробників на 50%", – сказано у пояснювальній записці.

У фінансовому обгрунтуванні вказано, що ухвалення закону призведе до зменшення надходжень до бюджету внаслідок зменшення ставок акцизного податку на пиво для малих виробників у розмірі 328,3 млн гривень щорічно.

Однак після прийняття документу очікують збільшення надходжень до бюджетів до 215 млн гривень у вигляді акцизного збору, ЄСВ, ПДФО та військового збору за рахунок збільшення кількості робочих місць та збільшення обсягу виробництва пива в Україні приблизно на 20 млн літрів.

Новина доповнюється

Нагадаємо, ціни на алкоголь та сигарети в Україні значно виросли з квітня 2020 року. Насамперед це стосується пива, горілки, столових вин та сигарет вітчизняного виробника.

Як писало РБК-Україна, на початку травня стало відомо, що традиційне баварське свято пива Октоберфест, яке щорічно проходить у Мюнхені, знову скасоване через пандемію коронавірусу.