Призов до Війська – готовність захищати рідний дім.

Історія з призовом на строкову службу не має нічого нового. Після отримання незалежності Україна отримала і обов’язковий призов з 18 років терміном на два роки. Згодом армію почали стрімко зменшувати, бо у такій кількості рекрутів ніби й не було потреби. При цьому на всіх рівнях говорили про пріоритет служби за контрактом.

У підсумку до 2014 року Україна прийшла з тим, що значна частина бойових підрозділів була укомплектована контрактниками, а строковики залишилися переважно у Внутрішніх військах і допоміжних частинах. Як показала російсько-українська війна, такий підхід виявився неоднозначним. З одного боку, довелося терміново оголошувати мобілізацію, з іншого, позаяк більша частина чоловічого населення таки пройшла строкову службу, то певний досвід мала.

Тож, цілком природно, що виконавчий комітет Кам’янської міської ради прийняв рішення про черговий призов громадян міста на строкову військову службу у квітні – червні та у жовтні – грудні 2020 року. Рішенням затверджені основний та резервний склад міської призовної комісії. Затверджено також перелік підприємств, установ та організацій, яким рекомендовано виділити технічних працівників і транспортні засоби для забезпечення проведення призову.

В свою чергу, керівникам навчальних закладів, підприємств, установ, організацій міста рекомендовано від 01 березня до 30 червня та від 01 вересня до 30 грудня 2020 року забезпечити оповіщення призовників про виклик до військового комісаріату та своєчасне прибуття їх до призовної дільниці; забезпечити звільнення від роботи на необхідний час громадянам, які викликаються військовим комісаріатом та виконують обов’язки, пов’язані з призовом на військову службу.

Департамент з гуманітарних питань міської ради має спільно з керівниками навчальних закладів міста організувати роботу з обліку призовників, своєчасної видачі довідок про зарахування до навчального закладу, а в разі відрахування з навчального закладу – повідомлення про це до міського військового комісаріату, оповіщення призовників про виклик їх до військкомату та забезпечення своєчасного прибуття за цим викликом.

Управлінню охорони здоров’я міської ради – організувати медичний огляд призовників та забезпечити медичну комісію необхідною кількістю лікарів-фахівців і середнього медичного персоналу та виділити необхідну кількість медичного інструментарію та медикаментів.

Водночас, призовники повинні знати і розуміти, що строковиків не відправляють воювати на Донбас і переважно комплектують частини Національної гвардії, Прикордонної служби та Державної спецслужби транспорту.