Презентація у Клубі інтелектуального кіна

Керівниця Кам’янського клубу інтелектуального кіно і бібліотекар Центральної міської бібліотеки Наталія Бохан днями повернулася з Гааги

Як справжній бібліотекар і читачка, перше, що вона там зробила, – це відвідала Королівську галерею Мауріцхейс. Після прочитання п. Наталією книги Донни Тартт,  не можна було не провідати твір художника Карела Фабріціуса у галереї та на власні очі переконатися у магічності його картини “Щиголь”, що написана у 1654-му році. 

Отже, ще там, у Нідерландах, у нашої землячки одразу  виникла думка презентувати  цю книгу та фільм у Кам’янському клубі інтелектуального кіно.

Перед презентацією було продумано все до дрібниць: книги, сувеніри, музика, відеоряд, вбрання – все, що сприяло  естетичному перегляду фільму.

Варто зазначити, що картина «Щиголь» Фабріціуса належить до так званих картин-оман, що  вражають глядачів тим, що ми нині називаємо  3D-ефектом. Вони були дуже популярні в той час в Голландії. Це була  розвага для власників картин – дивувати своїх гостей.

Книга американської письменниці Донни Тартт «Щиголь» одразу  завоювала популярність та  здобула низку престижних нагород, серед яких Пулітцерівська премія за найкращу художню книгу. Того ж року було викуплено права на її екранізацію. Режисером проєкту став Джон Краулі – володар призу  Берлінського кінофестивалю  2008 року. Роботу з написання сценарію здійснив  Пітер Строхал.

Картину Фабріціуса «Щиголь» ніколи не крали з музею, як описано у романі-фентазі Донни Тартт. Вона щасливо висить в музеї неквапливої Гааги поруч з роботами Рембрандта і Вермеєра, про що й розповіла присутнім пані Наталія. Проте і презентація, і перегляд стрічки пройшли з великою зацікавленістю і успіхом