Громадянин має право, а право має захист

У Кам’янській міській раді відбулася зустріч представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на Сході України Сергія Красноперова та заступниці Кам’янського міського голови Світланою Колісніченко. Представник омбудсмена здійснив оглядовий візит до дитячого інтернату обласного підпорядкування – навчально-реабілітаційного центру «Мрія» та провів особистий прийом громадян, повідомляе сайт Мой Киев.

По результатах зустрічей Сергій Красноперов зазначив: якщо раніше громадянину потрібно було зателефонувати чи написати листа до Києва, то зараз офіси Уповноваженого діють у кожному обласному центрі. Особливо приємним є створення, завдяки підтримці міського голови Андрія Білоусова, діючого офісу і в Кам’янському – першому з міст не обласного значення.

«Ми приймаємо не лише письмові, а й усні звернення і відповідним чином реагуємо. Надсилаємо запити, листи, ставимо вимоги. Згідно з законодавством України, якщо хтось не реагує на нашу вимогу, ми можемо накласти адміністративний штраф. Тобто у нас є важелі впливу, – зазначив Сергій Красноперов. 

Сергій Красноперов висловив жаль з приводу того що, скарги громадян не завжди перебувають у рамках повноважень омбудсмена. У таких випадках уповноважені консультують громадянина, куди йому краще звернутися: в органи місцевої влади, прокуратуру, до інших установ чи організацій. Інколи уповноваженими надається допомога у написанні звернень, ведуться роз’яснювальні роботи. 

Відповідно до завдань Уповноваженого з прав людини Людмили Денісової, щотижня її представники виїжджають у регіони для моніторингових візитів та прийому громадян.

У Кам’янському регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Дніпропетровській області приймає щовівторка з 9 до 13 години, за адресою: просп. Василя Стуса, 10/12, офіс 6, тел. 097 541 38 55, e-mail: [email protected].