Блокування пенсійних карток українців: важливе попередження від Ощадбанку

В Україні банківську картку пенсіонера можуть заблокувати і припинити пенсійні виплати. Для цього може бути декілька підстав. Одна з причин – смерть власника картки.

Про це розповіла Ганна Прасол, начальниця філії Донецького обласного управління Ощадбанку, пише Today.ua.

За словами Ганни Прасол, пенсії продовжують виплачувати на банківські картки тих пенсіонерів, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях України. Виплати не припиняють навіть тим українцям, які потрапили під окупацію ще з 2014 року. Однак у разі смерті клієнта банк має заблокувати його картку для виплати пенсії.

У таких випадках кошти, які були перераховані на картку Ощадбанку вже після смерті клієнта, повертаються до Пенсійного фонду. Якщо на картці були накопичені якісь гроші, що надходили до дати смерті людини, вони залишаються на рахунку і будуть видані його спадкоємцям.

Якщо ми отримуємо офіційну інформацію про смерть того чи іншого пенсіонера, ми блокуємо рахунок, щоби мінімізувати якісь шахрайські дії, – сказала представниця Ощадбанку.

У деяких випадках Пенсійний фонд не має інформації про смерть пенсіонера, тому протягом довгого часу може продовжувати виплачувати йому пенсію. Але рано чи пізно правда розкривається, і тоді ті, хто незаконно отримував гроші з картки, будуть змушені повернути державі борг.

Ганна Прасол зазначила, що Ощадбанк продовжив термін дії карток своїм клієнтам з огляду на умови війни. Завдяки цьому картки, термін дії яких закінчився після квітня 2022 року, залишаються дійсними до 1 січня 2024 року. Інформації про те, чи будуть продовжувати термін дії таких карток, поки немає.

Джерело: 5692.com.ua