Посилення мобілізації в українських селах: у Міноборони нагадали, які повноваження мають сільські голови

Мобілізація українських чоловіків в селах набирає обертів. Призовом тих селян, яких ще не забрали до армії, займатимуться не тільки ТЦК, а й сільські голови. Вони можуть самостійно виписувати і видавати повістки жителям громади.

Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

Очільник Міноборони нагадав, які повноваження мають сільські голови, виступаючи 15 грудня 2023 року на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад у Львові.

Сільський голова має право особисто формувати і підписувати повістки, згідно з постановою Кабінету міністрів за номером 352, – повідомив Умєров.

За словами міністра, зараз опрацьовуються на законодавчому рівні інші питання, які будуть озвучені після ухвалення Верховною Радою.

Варто додати, що в українському суспільстві ведеться чимало дискусій на тему мобілізації. Зокрема, загострилось питання про те, чому мобілізація у селах та невеликих містах проводиться інтенсивніше, ніж у мегаполісах. Таку тенденцію прокоментувала нещодавно народна депутатка Соломія Бобровська.

За словами Бобровської, на це є дві головні причини. Перша – корупційна, адже колишні очільники ТЦК налагодили схеми ухилення та встановили "такси" на хабарі за отримання відстрочки від призову.

Також грає роль такий фактор, як місце реєстрації. У місті набагато важче знайти людину за місцем її реєстрації, щоб вручити повістку. А в селах це набагато простіше, адже селяни фактично перебувають за своїм місцем реєстрації.

Джерело: 5692.com.ua