Цифровий документообіг – реальна економія паперу і часу

На традиційному брифінгу, що проводиться перед сесією секретарем міської ради Олександром Залевським, особлива увага несподівано була приділена новому віянню у способах обговорення і ухвалення рішень органами місцевого самоврядування. 

Оголошений курс на цифровізацію/диджиталізацію має цілком реальне втілення: перевести на планшети замість паперу планують виконком і депутатський корпус в Кам’янському.

Однак першим кроком в процесі диджиталізаціі місцевих органів влади стане повноцінне введення системи електронного документообігу (СЕД).

Кошти для функціонування повноцінного електронного документообігу, розміром близько 400 000 гривен, закладені у міську програму інформатизації та електронного урядування Кам’янського на 2019-2021 роки, планують затвердити вже у цю п’ятницю, на сесії 28 лютого.

За словами Олександра Залевського, найближчим часом на електронний документообіг почне переходити Кам’янська міськрада, потім за нею підтягнуться інші виконавчі органи влади. СЕД дозволить істотно скоротити кількість паперу і час, який витрачається на ходіння документа по кабінетах. Так, наприклад, підписати документ можна буде зі смартфона, використовуючи особистий цифровий підпис.

Цікаво, що  для засідань виконавчого комітету та сесій міськради, замість паперу планують використовувати планшети, де будуть завантажені цифрові версії рішень, що розглядатимуться. За словами Олександра Залевського, забирати прилад додому обранці не зможуть, і видаватися вони будуть перед засіданнями.

Секретар міськради повідомив, що перехід на систему електронного документообігу планували одночасно з модернізацією структури керування містом, проте оперативно це зробити завадили певні  юридичні моменти і чисто людський фактор.

На цій сесії розглядатимуть фінансування на програмну частину системи, а придбання нової техніки планується дещо пізніше. «Сподіваюсь, вже восени завдяки електронному документообігу ми почнемо рухатися набагато швидше», – підсумував обговорення питання цифровізації секретар міськради.