Затримка розвитку, ізоляція та дратівливість: як зрозуміти, що в дитини “цифоровий аутизм” та залежність від гаджетів

Сучасне життя важко уявити без цифрових пристроїв. Але важливо розуміти, що довгий контакт з екранами гаджетів може мати доволі негативні наслідки, особливо для маленьких дітей. Усе частіше медики фіксують прояви так званого "цифорового аутизму", пише 24 Канал.

Чим загрожує "передозування" гаджетами

Як розповіла психолог Катажина Пшибили, "цифровий аутизм" характерний для дітей, які проводять багато часу із гаджетами. Наразі цим терміном послуговуються вчителі, лікарі та терапевти. Хоча це не хвороба і не розлад розвитку, але деякі його симптоми відповідають цим визначенням.

"Цифровий, віртуальний або вторинний аутизм – це комплексний розлад розвитку, який спровокований "передозуванням" екранами та інтерактивними іграшками. Новітні технології – це добре, але не тоді, коли йдеться про психіку маленьких дітей," – пояснила психолог.

На даний час усі висновки про цифровий аутизм є клінічними спостереженнями, а не науковою гіпотезою.

Ознаки цифрового аутизму:

  • прогресуюча ізоляція та обмежене спілкування з іншими людьми;
  • надмірна дратівливість і агресія після спроб забрати телефон або планшет;
  • затримка психічного та розумового розвитку;
  • відрив від реальності під час використання гаджетів.

Ці прояви мають бути сигналом для занепокоєння батьків.

Скільки часу дітям можна проводити перед екраном

Медики наголошують, що повністю відмежувати дітей від гаджетів не потрібно, і зробити це майже неможливо. Але батьки мають контролювати час користування телефоном, планшетом, телевізором.

Дітям до 2 років взагалі не рекомендують давати можливість контактувати з цифровими екранами.

Дітей віком від 2 до 5 років дозволено знайомити з віртуальним світом, але використання гаджетів має бути обмеженим 20 хвилинами на день.

Діти молодшого шкільного віку зазвичай вже використовують гаджети у навчанні, але слід контролювати, щоб вільне користування не перевищувало 1 годину на день.

Джерело: 5692.com.ua