Українців штрафуватимуть за використання піротехніки на Новий рік: чи підпадають під заборону бенгальські вогні та хлопавки

Майже у всіх країнах світу існує традиція запускати святкові салюти у новорічну ніч, і Україна – не виключення. Але наразі у зв'язку з війною використання феєрверків, петард та іншої піротехніки заборонено, і за це передбачено доволі серйозне покарання.

Які види піротехніки не можна продавати та запускати, а також що загрожує порушникам, повідомляє РБК-Україна.

Яка піротехніка під забороною

Закон № 3039-IX щодо обмежень використання піротехніки на всій території України набув чинності 6 листопада 2023 року. Необхідність заборони пояснюється шкодою психологічному здоров'ю громадян у воєнний час, адже звуки та спалахи феєрверків викликають тривогу та асоціюються з небезпекою обстрілів. Введення обмежень феєрверків також обґрунтовується шкодою для довкілля та тварин.

"Актуальними будуть контроль та обмеження використання піротехнічних виробів і після закінчення війни, оскільки у переважної більшості людей протягом тривалого часу буде зберігатися посттравматичний стресовий розлад, що виник в результаті переживання обстрілів під час воєнних дій", – зазначається у пояснювальній записці до закону.

У документі вказано, що заборонено продаж, передача та використання таких видів піротехнічних засобів:

  • феєрверки класу F2 – загального використання під час розважальних заходів на відкритому повітрі в умовах обмеженого простору, характеризуються низьким рівнем небезпеки та шуму (салютні установки, петарди);
  • феєрверки класу F3 – загального використання на відкритому просторі, характеризуються середнім рівнем небезпеки (для запуску на великих відкритих площах);
  • феєрверки F4 – професійного використання виключно особами зі спеціальною підготовкою, характеризуються високим рівнем небезпеки.

Дозволяється продаж чи передача у будь-який спосіб особам від 18 років таких видів піротехніки:

  • класу Т1 та Р1 (використовуються для сцени);
  • сценічну піротехніку класу Т2 та Р2 – лише людям зі спеціальною підготовкою.

Норми закону не поширюються на використання піротехніки ЗСУ, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами.

Чи можна запалювати бенгальськи вогники та хлопавки

Вироби класу F1, що мають найнижчий рівень небезпеки та незначний рівень шуму, не потрапили під заборону. Це піротехніка, яку можна використовувати у приміщенні з дотриманням відповідних правил безпеки:

  • бенгальські свічки;
  • фонтани;
  • феєрверки-свічки;
  • хлопавки тощо.

При цьому продаж піротехнічних засобів класу F1 забороняється особам, молодшим за 16 років.

Яке покарання передбачено для порушників

Громадянам за запуск забороненої піротехніки загрожує:

  • за ст.182 КУпАП (порушення вимог з нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях) – штраф 85-255 грн, для суб'єктів господарської діяльності –225-510 грн;
  • за ст.296 ККУ (хуліганство) – штраф у розмірі 17-34 тис. грн або арешт на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років (у разі скоєння порушення групою осіб – обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 4 років).

Поліція закликає повідомляти про випадки продажу чи використання піротехнічних виробів за номером 102.

Джерело: 5692.com.ua