Вимагають сплатити за світло більше, ніж показує лічильник: чому постачальник електроенергії дописує зайві кіловати в платіжках

Деякі українці скаржаться, що їм надходять рахунки за електроенергію, які не відповідають фактичному споживанню, зафіксованому лічильником. Фактично виходить, що споживачів змушують платити за світло більше, ніж вони використали. Чому це відбувається, пояснили у компанії-постачальнику електроенергії Yasno.

За словами представників компанії, рахунки можуть не відповідати реальним показникам лічильника у разі несвоєчасної передачі цих даних – як із запізненням, так і раніше встановленого часу.

Для передачі показників лічильника електроенергії виділено такі дні:

  • 2 останні дні поточного місяця;
  • перші 3 дні нового місяця.

Якщо передавати показання раніше ніж за 2 дні до кінця поточного місяця або пізніше за перші 3 дні наступного, то нарахують зайве. Оператор системи розподілу (ОСР) приймає показання в зазначені дні, розраховує споживання за календарний місяць та передає його нам. А ми формуємо рахунок. Якщо показання лічильника передати раніше або пізніше, то ОСР розрахує дані за середньодобовим споживанням, – пояснили в компанії.

Крім того, невідповідні цифри у платіжці можуть бути пов'язані з іншими причинами:

  • випадкове внесення показників, менших за попередні;
  • фіксація працівниками ОСР при контрольному знятті показань лічильника даних, що відрізняються від внесених споживачем.

У таких випадках передані свідчення не враховуються, тому що в особистому кабінеті відображаються зовсім інші дані для розрахунку.

Крім того, є третя причина невідповідності показників і суми в платіжці даним, зафіксованим споживачем. Це відбувається у разі встановлення в лічильнику автоматизованої системи комерційного обліку, що передає споживання 1-го числа. Тому розрахунок проводиться за цими даними.

Тож передавайте коректні показання та не забудьте зробити це у зазначені дні, – додали в Yasno.

Джерело: 5692.com.ua