Увага! Незабаром місцеві вибори

Центральна виборча комісія 18 травня 2020 затвердила порядок зміни виборчої адреси, а новий Виборчий кодекс України закріпив можливість такої зміни без зміни місця реєстрації – це дозволяє значній частині виборців проголосувати за місцем фактичного проживання.

Відтепер виборець, незалежно від того, де зареєстроване його місце проживання, може закріпити своє фактичне місце проживання як виборчу адресу та проголосувати на виборах у відповідній місцевості. Особливої актуальності набуває це право напередодні місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня 2020 року. Адже лише ті виборці, що належать до певної територіальної громади, можуть голосувати на місцевих виборах. Наприклад, якщо ви проживаєте в Кам’янському, але місце реєстрації у вас у Львові, то тепер, змінивши виборчу адресу, ви зможете повноцінно голосувати та обирати місцеву владу Кам’янського.

Куди звертатись, щоб змінити виборчу адресу?

Напередодні вибрів, за необхідністю, виборцю треба звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем, де він фактично проживає. В нашому місті такі відділі знаходяться за адресами:

Заводський район – проспект Свободи,2/1, кабінет №212, телефони (0569) 56-07-22, (0569) 56-07-25;

Дніпровський район – проспект Перемоги,63, кабінет №201, телефон (0569) 56-07-32;

Південний район – вулиця Затишна, 3 ,кабінети №№415,416. телефони (0569) 560728, (0569) 560729.

Які документи потрібно подавати?

Передусім потрібно пред’явити паспорт – документ, що посвідчує особу та підтверджує, що особа є громадянином України. Якщо в особи немає паспорту (у разі недавнього набуття громадянства України), така особа пред’являє тимчасове посвідчення громадянина України.

По-друге, це власне заява про зміну виборчої адреси, форму якої можна знайти як на сайті Державного реєстру виборців чи Центральної виборчої комісії, так і в приміщенні відділу ведення реєстру.

По-третє, до заяви необхідно додати документи, які підтверджують, що виборець фактично проживає за вказаною у заяві адресою. Це може бути копія одного із таких документів:

– договір оренди житла, на підставі якого виборець проживає за відповідною адресою;

– документ, який засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності за відповідною адресою, виданий органом державної влади чи органом місцевого самоврядування

– документ, який підтверджує право власності на житло за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою. 

–  про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

– документ, що засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстроване відповідно до Закону України  «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» за відповідною виборчою адресою.

– документ, що засвідчує перебування виборця у шлюбі або у родинних відносинах із особою, місце проживання якої зареєстроване відповідно до Закону України  «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою. 

Як подати документи?

Значно розширено можливості виборців подати заяву про зміну виборчої адреси. Так, у громадян тепер є 3 варіанти:

– подати особисто, фізично відвідавши відділ ведення реєстру виборців;

– подати документи може уповноважений представник виборця – для цього потрібен ще один документ, нотаріально посвідчена довіреність, де прописані конкретні повноваження від виборця такому представнику;

– подати заяву онлайн на сайті ДРВ або ж на сайті Центральної виборчої комісії з використанням цифрового електронного підпису.

Коли можна змінити виборчу адресу?

Нові правила зміни виборчої адреси вступають в дію 1 липня 2020 року, тож скоро кожен виборець може скористатись правом та змінити виборчу адресу. Виборчу адресу можна змінювати лише до п’ятого дня виборчого процесу. Нагадаємо, що виборчий процес місцевих виборів розпочинається за 50 днів до дня голосування. Отож, з 1 липня 2020 року до 9 вересня 2020 року (5-й день виборчого процесу місцевих виборів 2020) кожен виборець зможе змінити виборчу адресу та проголосувати вже за новою виборчою адресою на місцевих виборах 25 жовтня цього року.

Які обмеження існують щодо зміни виборчої адреси?

Окрім заборони зміни виборчої адреси під час виборчого процесу, не дозволена і повторна зміна виборчої адреси протягом 6 місяців. Так, якщо 20 липня 2020 року громадянин змінить свою виборчу адресу, наступну зміну виборець зможе здійснити лише після 20 січня 2021 року.