У МОЗ розповіли, скільки штамів COVID-19 зараз в Україні

Станом на 26 січня 2024 року в Україні зафіксували 17 штамів коронавірусу, включаючи новий підвид, який отримав назву "Дженні". Інформацію цю оприлюднив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час телемарафону.

Яка наразі ситуація з коронавірусом в Україні

Ляшко відзначив, що кількість випадків захворювання на COVID-19 в Україні продовжує зростати. Особливий ріст захворюваності, зокрема, стався на початку 2024 року. При цьому міністр вказав, що серед цих штамів є й новий – "Дженні", який був виявлений нещодавно.

В Україні, за даними нашого епіднагляду, циркулює 17 штамів COVID-19, в тому числі і новий штам, який був виявлений нещодавно – "Дженні". Якщо ми подивимось, що у нас по захворюваності, то бачимо зростання до кінця січня кількості випадків, – заявив Ляшко.

Міністр також наголосив на несподіваному зростанні захворюваності на грип, що відрізняється від попередніх епідсезонів. Від початку жовтня майже 2,5 мільйонів людей перехворіли на грип та грипоподібні захворювання, при цьому вже є випадки летального завершення.

Варто зазначити, що наприкінці грудня Всесвітня організація охорони здоров'я відзначила зростання захворюваності на COVID-19 в Україні протягом попереднього 28-денного періоду на 52%. З цього приводу ВООЗ закликала громадян дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції для запобігання поширенню коронавірусу.

У контексті росту захворюваності на грип та грипоподібні захворювання Ляшко підкреслив, що лікарні зараз справляються з великою кількістю пацієнтів.

Зокрема, у МОЗ нагадали про важливість дотримання базових протиепідемічних та профілактичних норм, включаючи носіння медичних масок. Наразі, ці заходи залишаються одними з основних методів боротьби з поширенням коронавірусу та інших респіраторних захворювань.

Джерело: 5692.com.ua