Терміни і не тільки: у Міноборони назвали відмінності служби по мобілізації та контракту

Військова служба по мобілізації та контракту в Україні має свої особливості. Зокрема, вони стосуються термінів проходження та не лише.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на АрміяInform.

У відповідь на запит видання фахівці Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України розповіли, що основні відмінності між контрактниками та мобілізованими під час воєнного стану полягають у термінах проходження військової служби, підставах для звільнення та направлення у відрядження.

Служба за контрактом

У контрактників служба закінчується в строк, який зазначений у їхньому контракті або після оголошення рішення про демобілізацію.

При цьому положення про підстави для звільнення з військової служби на них не поширюється.

Контрактників можуть направляти у відрядження до державних органів, підприємств, установ, організацій, державних та комунальних навчальних закладів для виконання завдань на користь оборони країни та її безпеки.

Служба мобілізації в особливий період

Термін проходження військової служби визначено указом президента України.

Підстави для звільнення з військової служби зазначені у статті 26 закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

наявність дружини (чоловіка) з інвалідністю; наявність одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю І чи ІІ групи; перебування на утриманні трьох та більше дітей віком до 18 років.

Також на мобілізованих не поширюється можливість відправлення у відрядження.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.