Стало відомо, наскільки збільшиться пенсія після підвищення в березні 2024: розмір індексації

У березні 2024 року очікується проведення масштабного перерахунку пенсій у зв'язку з індексацією. При цьому розмір підвищення буде у всіх різний, і отримають його не всі. Індексація проводиться за правилами, що не враховують надбавки до пенсій при перерахунку, розповідає OBOZ.UA.

Яким буде розмір індексації

Як розповіли у Мінсоцполітики, за попередніми підрахунками, розмір індексації пенсій у 2024 році становитиме 13%. Цей показник розраховується шляхом додавання половини інфляції за попередній рік і половини від середнього річного зростання зарплат за останні 36 місяців.

Точний розмір буде розрахований, виходячи з макроекономічних показників на середину лютого. Це пов'язано з тим, що статистика за минулий рік приходить із запізненням у два місяці.

Кому і як підвищать пенсії

Українцям виплачують надбавки до пенсій, які нараховуються за стаж, вік, за виконання норми за стажем при досягненні 65 років. Приміром, пенсіонери віком від 75 років отримують надбавку до пенсії у розмірі 456 грн. Тоді, якщо розрахунковий розмір пенсії пенсіонера віком від 75 років становить 4000 грн, то в місяць йому виплачується 4456 грн.

Під час індексації збільшиться не повний розмір пенсії, а лише її частина, яка порахована за формулою. Наприклад, розмір пенсії у 4000 грн після підвищення на 13% становитиме 4520 грн. Виходить сума, що є меншою за ту пенсію, яку вже отримує пенсіонер. У такому разі індексація за формулою його не торкнеться. Ймовірно, йому запровадять окрему доплату, як це було в минулі роки.

Тому, хоча бюджету Пенсійного фонду 2024-го вистачить на індексацію, проте розраховувати на вагоме підвищення не варто. Як оцінюють у Мінсоцполітики, в результаті "осучаснення" пенсій виплати збільшаться для всіх, хто вийшов на пенсію не раніше, ніж три роки тому.

Джерело: 5692.com.ua