Чи можуть прийняти на роботу без військового квитка і що робити, якщо його вилучили працівники ТЦК

Під час воєнного стану та загальної мобілізація військовозобов'язані українці мають дотримуватися певних правил військового обліку. Юристка Галина Токмач пояснила, чи можна влаштуватися взяти на роботу, якщо немає військового квитка. Також вона розповіла, як діяти, якщо цей документ вилучили у ТЦК, пише 24 Канал.

Чи перевіряють наявність військового квитка

Відповідно до Кодексу законів про працю України при укладенні трудового договору потрібно надати такі документи:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • трудову книжку (за наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Крім того, як зазначила юристка, у випадках, передбачених законодавством, також потрібно надати документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, встановлено, що для ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації мають перевіряти у громадян під час прийняття на роботу, чи мають вони військово-обліковий документ.

"Приймання на роботу, взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки", – пояснила Галина Токмач.

Що робити, якщо у ТЦК вилучили військовий квиток

За словами юристки, у положенні йдеться, що військовослужбовець може передавати військовий квиток іншим фізичним чи юридичним особам за однієї умови. Це можливо у разі, якщо йому нададуть розписку про отримання документу відповідними фізичними чи юридичними особами.

Якщо військовий квиток вилучено співробітниками ТЦК, а він потрібен для працевлаштування, слід звернутися до керівника ТЦК з заявою про повернення вилученого військового квитка – в усній і в письмовій формі.

У випадках, коли вилучення було зроблено безпідставно, каже Галина Токмач, необхідно посилатися на це, бо військовий квиток є власністю військовозобов’язаного, і він несе відповідальність за його зберігання.

"Якщо Вам буде відмовлено у поверненні військового квитка (хоч це і незаконно), вимагайте видачу розписки про отримання вашого квитка, щоб потім подати її роботодавцю," – зазначила юристка.

Правознавиця додала, що у разі відмови в отриманні розписки залишаються лише скарги в Міноборони та звернення до адмінсуду з вимогою зобов'язати ТЦК вчинити відповідні дії.

Джерело: 5692.com.ua