Роз’яснення щодо субсидій на ЖКГ

На численні звернення громадян з питань, що стосуються виплат призначених державних соціальних допомог, департамент соціальної політики Кам’янського міської ради поширив роз’яснення.

Станом на 01.02.2020 року департаментом призначається 48 видів державних соціальних допомог, компенсацій та пільг, в т.ч. допомоги сім’ям з дітьми, особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, пільги і житлові субсидії, адресна допомога внутрішньо переміщеним особам та інші.

Фінансування зазначених допомог проводиться за рахунок коштів державного бюджету. Дата фінансування законодавством не визначена, але при надходженні фінансування, департамент протягом двох робочих днів здійснює виплату зазначених допомог через управління державної казначейської служби.

Виняток становлять кошти нарахованих пільг і житлових субсидій у грошовій безготівковій формі. В цьому випадку Міністерство соціальної політики здійснює переказ коштів на рахунки одержувачів пільг і субсидій безпосередньо через АТ «Ощадбанк».

Перерахування коштів за послугою здійснюється АТ «Ощадбанк» в такій послідовності: постачання теплової енергії, постачання і розподіл природного газу або поставка та розподілення електроенергії при наявності відповідного виду індивідуального опалення, централізоване водопостачання, централізоване водовідведення, постачання та розподіл електричної енергії, постачання і розподіл природного газу, поводження з побутовими відходами, послуги з управління багатоквартирним будинком, внески за установку, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг в багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами.

Одержувач житлової субсидії може визначити іншу послідовність перерахування коштів за послуги шляхом подання відповідної заяви до управління соціального захисту населення.

Також у департаменті соціальної політики Кам’янського міської ради зазначають, що у січні 2020 року було в повному обсязі профінансовані суми коштів нарахованих пільг і субсидій за грудень 2019 року, державних соціальних допомог за січень поточного року. Станом на 04.02.2020 надійшли кошти за нараховані в січні 2020 року пільги та субсидії, а також 05.02.2020 очікується надходження фінансування за державними соціальними допомогами.