Мобілізація в Україні: адвокат пояснив, скільки разів можна платити штраф за неявку в ТЦК, щоб не потрапити за ґрати

Ігнорування викликів у ТЦК загрожує адміністративною і кримінальною відповідальністю. Військовий адвокат Руслан Ткаченко пояснив, які штрафи передбачені українським законодавством за неявку в ТЦК по повістці та коли загрожує позбавлення волі.

За словами юриста, у разі ігнорування повістки, отриманої вперше, на громадянина можуть накласти штраф у розмірі 100-200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить від 1 700 до 3400 грн.

Повторне порушення, зафіксоване протягом року, загрожує покаранням у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить від 3 400 до 8 500 грн.

Якщо проігнорувати три та більше повісток, може бути відкрито кримінальне провадження, що загрожує до 3 років позбавлення волі. Водночас, як показує практика судів, нерідко у таких випадках призначається тільки умовний термін покарання.

Якщо ж не сплатити штраф, тоді справа боржника попадає на примусове виконання до Державної виконавчої служби. Відкривається виконавче провадження, і служба заарештовує всі банківські рахунки порушника та стягує штраф (якщо відповідна сума буде на рахунку).

У разі, якщо на рахунку боржника не виявиться суми, що дорівнює розміру штрафу, Державна виконавча служба задіє інші інструменти впливу: розшук, вилучення майна тощо. Тому, радить адвокат, краще оплачувати штраф зразу, оскільки це збереже і час, і нерви.

Джерело: 5692.com.ua