Коли Святвечір і Різдво Христове 2023: нові дати і традиції святкування в Україні

В Україні після переходу Православної церкви України на новоюліанський календар дати неперехідних церковних свят змістилися на кілька днів. Тому багатьох цікавить, коли у 2023 році буде Святий вечір і Різдво.

За новим стилем Різдво Христове православні відзначатимуть раніше, ніж було до цього, – 25 грудня. У цю ж дату традиційно відзначають Різдво католики. А Святвечір, який відбувається напередодні Різдва, буде відповідно 24 грудня 2023 року.

Хоча Різдво 25 грудня – це державне свято в Україні, але цей день не буде вихідним днем через воєнний стан.

Що робити на Святвечір і на Різдво

Святвечір – один з найбільш урочистих днів у православних вірян, який відрізняється великою кількістю обрядів. У храмах відбувається святкове богослужіння, за яким слідує всенічне бдіння та урочиста літургія. Духовенство цього дня одягає білий святковий одяг, який символізує Божественне світло.

На Святвечір заведено всією родиною збиратися за святковим столом, на якому стоїть 12 страв, що символізують 12 учнів Христа та 12 місяців року. Різдвяний піст ще триває, тому страви мають біти пісними. Головна страва – кутя. Сідати за стіл потрібно після того, як появиться на небі перша зірка – символ Віфлеємської зірки, яка сповістила волхвів про народження Христа. Діти та молодь на Святвечір починають колядувати.

Колядники ходять із зіркою, дзвоником та веселими співами, щоб сповістити людей про народження Христа та побажати щастя, здоров’я та багатого врожаю. Колядують починаючи з цього вечора і аж до Нового року.

На Різдво віряни йдуть до храму, щоб побути на святковому богослужінні, проявити милосердя і подати милостиню. У цей день люди вітають одне одного: "Христос народився!", і відповідають: "Славімо Його!". Далі також зазвичай збираються в сімейному колі за святковим столом.

Вважається, що на Різдво має бути якомога більше світла в домі, тоді в життя прийде удача та благополуччя.

Джерело: 5692.com.ua