Долар зростає другий тиждень поспіль: свіжий курс валют в обмінниках України

В Україні курс долара продовжує зростати другий тиждень поспіль, що викликає занепокоєння серед громадян та фінансових аналітиків. Станом на 3 червня, долар тримається вище за позначку 41 гривня.

Долар

Згідно з даними моніторингу ринку, на ранок 3 червня середній курс долара у продажу зріс на 8 копійок і становить 41,11 гривень. Обмінні пункти купують американську валюту за 40,56 гривні. Це підтверджує тенденцію зростання, яка спостерігається протягом двох тижнів поспіль.

Євро

На відміну від долара, середній курс євро у продажу втратив 1 копійку і становить 44,88 гривень. У покупці середній курс євро складає 44,30 гривень (+0,04 гривень). Таким чином, євро демонструє більш стабільні показники у порівнянні з доларом.

Міжбанк

На міжбанківському ринку курс долара перебуває на позначках 40,56-40,58 гривень за долар (купівля/продаж), що на три копійки нижче порівняно із попереднім банківським днем.

Офіційний курс

Національний банк України встановив офіційний курс на 3 червня на рівні 40,5373 гривні за 1 долар (+0,0372 гривні), що є черговим рекордним значенням. Попередній максимум був зафіксований 31 травня 2024 року і становив 40,50 гривень за долар. Офіційний курс євро на сьогодні складає 43,985 гривень за євро, що також є рекордним значенням.

Причини зростання курсу долара

Однією з основних причин зростання курсу долара є загальносвітові тенденції. Зміцнення американської валюти на світовому ринку може бути спричинено зростанням ставок Федеральної резервної системи (ФРС) США, економічними показниками та геополітичними факторами. Інвестори часто шукають безпечні активи, до яких традиційно належить долар США.

В Україні зростання курсу долара може бути обумовлено кількома внутрішніми факторами. Одним з них є зростання тарифів на електроенергію, що впливає на загальний рівень інфляції. Як зазначив начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий, підвищення тарифів може призвести до додаткового тиску на курс гривні.

Зростання курсу долара також може бути спричинено спекулятивними операціями на валютному ринку. Деякі учасники ринку можуть намагатися скористатися коливаннями курсу для отримання прибутку, що додатково впливає на стабільність гривні.

Джерело: 5692.com.ua