До ювілею видатного Поета

З нагоди відзначення 125-річчя від дня народження Максима Рильського архівне управління міської ради підготувало документальну виставку «Як гул століть, як шум віків, як бурі подих, – рідна мова…», де представлені оригінали листів Максима Рильського до поета Федіра Ісаєва, лист Віктора Зубаря з віршем «Світлій пам’яті поета», присвяченому Максиму Рильському (газетні вирізки). Також представлені світлини, копії листів та листівок, книги видатного митця.

Один з визначних митців України ХХ століття, академік Національної академії наук УРСР  Максим Тадейович Рильський народився 19 березня 1895 року в Києві. Його батько, Тадей Рильський, етнограф та громадський діяч, писав актуальні публіцистичні статті. 

Отже, не дивно, що виховуючись у такій родині, Максим почав писати поезії дуже рано – перший його вірш було надруковано у  віці 12 років, а перша юнацька збірка поезій «На білих островах» вийшла у 1910 року. Першою, вже зрілою, що означила появу видатного поета, була збірка «Під осінніми зорями», видана у розбурханому 1918 році.

Починаючи в колі Миколи Зерова, Павла Филиповича,  Михайла Драй-Хмари, Освальда Бургардта, знищених у червоних катівнях, неокласик Максим Рильський у радянську добу написав тридцять п’ять книжок поезій, кращі серед яких – «Знак терезів» (1932), «Літо» (1936), «Україна», «Збір винограду» (1940), «Слово про рідну матір», «Троянди й виноград» (1957), «Голосіївська осінь», «Зимові записи» (1964); чотири книжки ліро-епічних поем, багато перекладів зі слов’янських та західноєвропейських літератур, наукові праці з мовознавства та літературознавства.

Слід також наголосити, що Максим Рильський – один із найвидатніших в українській та світовій літературах майстрів художнього перекладу. Бібліографія його перекладацьких праць величезна: тут всі роди літератури – поезія, драматургія, проза. Але найбільша увага, звичайно, віддавалася поезії з переважно трьох літератур: російської, польської і французької, які він досконало знав і любив.

Переглянути виставку в архівному управлінні запрошуються всіх бажаючі.

Телефон для довідок: (056)56-00-21, (096)615-63-09.