“Дія” використовуватиметься в ЄС як цифровий гаманець: що це дасть українцям

Україна стала учасником консорціуму POTENTIAL і має представити свій національний гаманець Євросоюзу, а також провести його тестування до квітня 2025 року. Після старту пілоту українці зможуть використовувати "Дію" в ЄС як цифровий гаманець. Таку інформацію повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Facebook.

За словами Федорова, в ЄС проголосували за створення Європейського гаманця цифрової ідентифікації (EUDI). Україна є єдиною країною в складі консорціуму POTENTIAL, яка наразі не є членом ЄС, але вже активно бере участь у процесі формування майбутньої електронної ідентифікації в Євросоюзі.

"Команда Мінцифри бере участь у пілотному проекті ЄС, де тестуватимуть транскордонну взаємодію Дії", – зазначив він.

Українським цифровим гаманцем стане "Дія". Коли тестування буде запущено, українці зможуть використовувати "Дію" в країнах Є. Водночас європейці використовуватимуть свої цифрові гаманці в нашій країні.

Михайло Федоров пояснив, що українцям з цифровим гаманцем можна буде:

  • онлайн і безпечно відкривати банківський рахунок;
  • мати постійний доступ до водійських посвідчень у смартфоні;
  • користуватися електронним підписом;
  • отримувати електронні медичні рецепти.

Міністр додав, що Єврокомісія має опублікувати уніфіковані вимоги для гаманців EUDI до кінця першого кварталу цього року. При цьому більшість функцій EUDI "Дія" реалізувала задовго до презентації пропозиції Єврокомісії.

"Наступне завдання – досягти визнання в ЄС", – зазначив він.

Джерело: 5692.com.ua