Бронь від мобілізації нададуть усім працівникам із зарплатою від 35 тисяч: стали відомі деталі урядової пропозиції

У Кабміні планують затвердити нові правила бронювання працівників від мобілізації з урахуванням пропозицій Офісу президента. Зокрема, бронювання можуть прив'язати до рівня заробітної плати, надаючи відстрочку тим українцям, офіційна зарплата яких становить від 35 тисяч гривень.

Про це повідомив нардеп, член парламентського комітету з питань бюджету Олексій Гончаренко у Telegram.

Гончаренко написав, що Кабмін планує надати бронь таким категоріям громадян:

  • чиновники категорії "А";
  • працівники підприємств, установ і організацій оборонно-промислового комплексу;
  • співробітники Нацполіції.

Також повністю мають намір забронювати від мобілізації працівників підприємств паливно-енергетичного комплексу та операторів зв'язку.

Визначені також додаткові категорії, які отримають можливість бути заброньованими від мобілізації:

  • ті, хто отримує зарплату від 35 000 грн;
  • ті, хто сплачує ПДФО у розмірі понад 6,3 тис. грн і ЄСВ понад 7,7 тис. грн;
  • співробітники ІТ-компаній, які є резидентами "Дія сіті", які сплачують ПДФО понад 6,3 тис. грн.

Подібне за змістом рішення вже виносилось на обговорення з Офісу президента місяць тому. Але тоді його завернули саме через критику норми про зарплату від 35 000 грн. В такому вигляді підхід можна назвати соціальним дарвінізмом. За цією логікою: чиновники та багатії не мають ризикувати життям, – додав Гончаренко.

Водночас член оборонного комітету ВР Федір Веніславський вважає малоймовірним те, що такі нововведення додадуть до законопроєкту про мобілізацію, який розглядається у комітеті.

Моє ставлення до бронювання за гроші – негативне… Дуже мала ймовірність, що ця ініціатива буде реалізована. Бо це відверте порушення принципів рівності та напряму залежить від матеріального статку людей, а, відповідно, буде негативно сприйняте суспільством, – розповів Веніславський сайту ТСН.ua.

Джерело: 5692.com.ua