Байден обговорив з президентом Китаю Тайвань: “будемо дотримуватися угоди”

Президент США Джозеф Байден обговорив з президентом Китаю Сі Цзіньпіном ситуацію з Тайванем. За його словами, китайський лідер погодився дотримуватися тайванської угоди.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За словами Байдена, США і Китай вирішили дотримуватися Тайванської угоди.

"Я говорив з Сі про Тайвань. Ми згодні … ми будемо дотримуватися тайванської угоди. Ми ясно дали зрозуміти, що я не думаю, що він повинен робити що-небудь, крім дотримання угоди", – сказав Байден.

Закон про відносини з Тайванем був прийнятий в 1979 році Конгресом США з метою збереження і розвитку економічних, культурних і військових зв'язків США і Тайваню. Він має на увазі прихильність США "політиці одного Китаю".

У документі йдеться, що США будуть "розглядати будь-які зусилля з визначення майбутнього Тайваню іншими засобами, крім мирних (…), як загрозу миру і безпеці в районі західної частини Тихого океану і що викликають серйозну стурбованість Сполучених Штатів".

Зазначимо, що Китай вважає Тайвань своєю територією, яку в разі необхідності слід захопити силою. Тайвань же вважає себе незалежною країною зі своєю конституцією, армією і лідерами.

Нагадаємо, що лідер Тайваню попередила світ про загрозу в разі захоплення острова Китаєм. За її словами, ця подія стане катастрофою не тільки для тайванців.

Раніше повідомлялося, що Китай відправив десятки літаків в зону ППО Тайваню.