Є умова. Вчені пояснили, коли штам “Омікрон” поширюється швидше за “Дельту”

Китайські вчені з'ясували у яких випадках штам коронавірусу "Омікрон" поширюється швидше за "Дельту". Це відбувається тоді, коли серед населення є велика кількість осіб, що мають імунітет до варіанту "Дельта".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на профільний ресурс bioRxiv.

Вказано, відповідне що дослідження проводилося на сирійських хом'яках.

Зокрема, з'ясувалося, що штам "Дельта" являється більш життєздатним, ніж "Омікрон", однак тільки у тих випадках, коли у більшості тварин був відсутній імунітет до цього варіанту.

Крім цього, в ході дослідження стало відомо, що зараження хом'яків штамом "Дельта" призвело до втрати ваги на 4-10% до четвертого дня та на 10-17% до шостого.

Втім, зараження хом'яків двома різними запасами "Омікрону" не понесло за собою нової втрати ваги. Навіть при введенні високих доз.

Також, за висновками фахівців, при наявності популяційного імунітету штам "Омікрон" на 10-20% перевищував "Дельту" за ступенем швидкості розповсюдження.

Нагадаємо, як заявив директор Національного інституту алергічних та інфекційних захворювань США Ентоні Фаучі, нікому не вдасться уникнути зараження штамом "Омікрон", але вакциновані люди перенесуть його легше.

Додамо, у Всесвітній організації охорони здоров'я пояснили, хто піддається найбільшому ризику зараженню новим штамом "Омікрон".

Зазначимо, раніше генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебрейесус заявив, що "Омікрон" може призвести до цунамі випадків.