“Життя в холоді й темряві”: у Міненерго відреагували на резонансну статтю в Financial Times

У Міністерстві енергетики України назвали дезінформацією та інформаційно-психологічною операцією в інтересах Росії статтю у виданні Financial Times, де йдеться про назрівання катастрофи в українській енергетиці.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал Міністерства енергетики України.

Зазначається, що резонансна публікація має ознаки інформаційно-психологічної операції, носить маніпулятивний характер та просуває наративи ворога.

Так, наводяться посилання на анонімні джерела в українському уряді. Це ставить під сумнів достовірність наданої інформації, адже вона не підтверджена офіційними джерелами.

"Аудиторія має розуміти, що посилання на анонімні джерела без конкретних підтверджень не є надійною інформацією, а висновки можуть бути маніпулятивними. Наприклад, неназваний представник української влади у статті стверджує, що "ми повинні готуватися до життя в холоді і темряві". Це твердження спрямоване на поширення страху та паніки серед населення", – йдеться у публікації.

Крім того, за даними Міненерго, у статті міститься неправдива інформація, що подається як факт.

Зокрема констатується, що 31 травня було ухвалене рішення про подвійне зростання тарифів на електроенергію для населення. У відомстві назвали це твердження "відвертою брехнею і маніпуляцією", адже розмір тарифу збільшився на 63% та "є велика різниця між 60 та 100%".

"Щоб надати матеріалу видимість достовірності, у статті змішуються правдиві і фальшиві дані та містяться апелювання до емоцій читача", – повідомляє Міненерго.

У відомстві зазначили, що наразі в українському інформаційному просторі суттєво зросла кількість інформаційних вкидів, пов’язаних з темою енергетики, які мають ознаки ІПСО та спрямовані на створення соціальної напруги, залякування українців і формування недовіри до дій влади у складний період.

Відомство просить не поширювати неправдиві наративи і дезінформацію, підігруючи ворогу, не спекулювати на чутливій для суспільства темі й довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Резонансна публікація у Financial Times

5 червня у британському виданні Financial Times вийшла стаття під назвою "Росія знищила більше половини енергетики України". В публікації зазначається, що ситуація в енергосистемі України буде погіршуватися, у січні населення буде отримувати електроенергію від двох до чотирьох годин на добу, а людям слід "готуватися до життя в холоді й темряві взимку".

Перекладені уривки статті були передруковані багатьма українськими ЗМІ, опубліковані у низці Telegram-каналів та викликали резонанс у суспільстві.

Здорожчання електроенергії

З 1 червня Кабінет міністрів підвищив тарифи для побутових споживачів з 2,66 грн/кВт-г за кіловат до 4,32 грн/кВт-г. Причиною стало масштабне руйнування росіянами ТЕС і пошкодження ГЕС та інших об'єктів генерації електроенергії. Таким чином держава намагається зібрати кошти на ремонт об'єктів.

Зміна тарифу принесе "Енергоатому" та "Укргідроенерго" додаткові 50 млрд гривень.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.