“Жах і ганьба”: які надбавки насправді отримали пенсіонери після березневої індексації 2024

У березні 2024 в Україні була проведена індексація пенсій, яка охопила майже 10 мільйонів пенсіонерів. Цьогорічний показник індексації, затверджений Кабміном, становить 7,9% від базової суми для обчислення пенсій.

Очікуючи отримати суттєві доплати до пенсії, у результаті чимало українців залишилися незадоволеними з приводу підвищення виплат. Які пенсії насправді отримали громадяни, розповіло видання "На пенсії", отримавши безліч коментарів від пенсіонерів, які цілком відображають загальну картину.

Чому пенсії підвищили не всім

Деякі українці висловили обурення через розмір надбавок після індексації.

Було 2760 гривень, додали 220 гривень, але з пенсійної справи раптово зникла чорнобильська доплата в розмірі 50 гривень. І тут свиснули, – йдеться в одному з коментарів.

Індексація 250 гривень – жах і ганьба, – висловилася щодо своєї ситуації інша коментувальниця.

Хтось взагалі отримав лише 18 грн прибавки. Водночас декому додали по нинішнім часам непогані суми. Так, одна жінка зазначила, що отримала 687,47 грн прибавки і в неї "все зійшлося до копійки". Також повідомляють про надбавки 780 грн, 820 грн.

Обурення багатьох людей пояснюється тим, що попри узагальнені заяви про універсальне підвищення на 100 гривень, на практиці ситуація виявилася складніша. Насправді в офіційних документах не вказано про обов'язкове збільшення пенсій мінімум на 100 гривень, як це говорили раніше.

Тому деякі українці отримали лише несуттєве зростання пенсії – до 100 гривень, яке є результатом додаткових виплат за понаднормовий стаж, а не індексації. Тобто частині пенсіонерів перерахували пенсії у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, яке вже закладено в законі. Постанова про індексацію в цих випадках не діє.

Джерело: 5692.com.ua