Зеленський запропонував Раді ратифікувати Римський статут

Український президент Володимир Зеленський запропонував Верховній раді ратифікувати Римський статут. Одна з голових причин – дії держави-агресора на території України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на картку законопроекту.

Сьогодні, 15 серпня, президент вніс до Верховної ради пакет законопроєктів про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Законопроєкт №11484, передбачає доповнення статей Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу України, пов’язаних із міжнародними злочинами, відповідно до положень Римського статуту МКС.

Римський статут МКС на сьогодні ратифікували 124 держави. Водночас не підписали й не ратифікували статут, серед інших, такі країни, як Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан та Росія. США свого часу підписували статут, але згодом відкликали свій підпис.

Нагадаємо, що Україна підписала Римський статут ще у 2000 році, але за весь цей час так і не ратифікувала його.

Зауважимо, що Україна планує долучитися до оновленої версії статуту МКС, що включає також статтю 8bis, яка з’явилась у результаті так званих Кампальських поправок 2010 року. Серед іншого вона передбачає відповідальність за злочин агресії.

Водночас ратифікація діє ретроспективно, а відповідальність і не поширюється на країни, які не ратифікували Кампальських поправок (у тому числі Росію, що не є членом МКС). Через це для притягнення керівництва РФ до відповідальності за агресію 2022 року Україна, очевидно, продовжить працювати над створенням спецтрибуналу.

Новина доповнюється…