Зеленський підписав санкції проти власників літаків Медведчука і Козака

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про санкції проти нових власників літаків, якими користувалися нардепи Віктор Медведчук і Тарас Козак. Обмеження зачіпають фінансову і господарську діяльність компаній.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт президента.

"Запровадити рішення Ради національної безпеки і оборони України від 10 листопада 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", – йдеться в президентському указі.

Документ набирає чинності з моменту опублікування. Контроль за його виконання покладено на секретаря РНБО Олексія Данілова.

У санкційні списки потрапили три компанії:

Alpha Bravo Aviation LLC (штат Невада, США);
G200 203, LLC (штат Флорида, США);
Cascade Holdings (Ісландія).

Кабінету міністрів разом зі Службою безпеки України та Національним банком доручено забезпечити реалізацію та відстеження ефективності введених санкцій. Крім того, Міністерство закордонних справ зобов'язане проінформувати про введені обмеження компетентні органи Євросоюзу, США та інших країн.

Санкції передбачають блокування активів компаній, обмеження на торгові операції, часткове або повне припинення польотів над територією України і ряд інших обмежень.

Нагадаємо, 10 листопада РНБО ввела санкції проти нових власників літаків, на яких Медведчук і Козак літали в Росію. З п'яти повітряних суден в Україні "застряг" один, Інші зуміли обійти обмеження.

Зазначимо, раніше Данілов заявив, що санкції введені проти літаків, які експлуатуються в США.

Як повідомляло в лютому РБК-Україна Молдавська АВІА компанія JET4U надавала літаки Медведчуку і Козаку для польотів в Росію і окупований Крим.