Захід бачить у КНР потенційного ворога, – The New York Times

Захід більше не розглядає Китай як потенційного партнера та бачить у ньому геополітичного суперника. Про це свідчать підсумки саміту G7, що відбувся в Італії.

Передає РБК-Україна з посиланням на The New York Times.

"У підсумковому комюніке є 28 посилань на Китай, майже всі вони описують Пекін як злісну силу. Контраст із зображенням Китаю лише кілька років тому різкий", – зазначає автор матеріалу.

На попередніх самітах найбільші економіки Заходу часто говорили про співпрацю з Пекіном у контексті боротьби зі зміною клімату, протистояння тероризму та поширення ядерної зброї. І хоч КНР ніколи не запрошували до G7, проте Пекін часто описували як "партнера", зокрема постачальника товарів та ринок збуту для західних товарів.

Навіть після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Захід дивився на Китай як на силу, яка стримує Кремль від ще більшої ескалації.

"Більше цього не буде. Цього року Китай і Росія часто обговорювалися на одному подиху і в тих же загрозливих висловлюваннях, що, можливо, є природним результатом їхнього поглиблення партнерства", – додали у виданні.

Автор також наводить слова президента США Джо Байдена, який сказав, що Китай постачає не зброю для війни в Україні, а здатність виробляти цю зброю та доступні технології для цього.

"Тож це, по суті, допомога Росії", – заявив глава американської держави.

Тепер у комюніке саміту G7 присутні прямі обіцянки запровадити санкції проти китайських компаній, які підтримують військову машину РФ. За даними The New York Times, всередині адміністрації Байдена зростає переконання, що Сі Цзіньпін за останній рік змінив своє ставлення до війни в Україні, і тепер Пекін має намір все більше підтримувати Росію.

Видання зазначає, що наростоюча ворожість Заходу до Китаю пов'язана не тільки з його роллю в підтримці загарбницьких прагнень Москви. Пекін звинувачують у серії серйозних атак хакерів на американську та європейську критичні інфраструктури. Американські офіційні особи кажуть, що кіберактивність Китаю є підготовкою до можливої війни з Тайванем, під час якої Пекін спробує паралізувати США зупинкою їхньої критичної інфраструктури.

Нагадаємо, що члени Північноатлантичного Альянсу (НАТО) ведуть переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї через загрозу Росії та Китаю.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що на думку аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), президент Росії Володимир Путін не зацікавлений у реальних мирних переговорах щодо закінчення війни. Його "цікавість" до діалогу покликана лише схилити Захід до поступок, які порушать суверенітет України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.