Загроза вторгнення Росії в Україну: Reuters назвало можливі сценарії

Російські війська продовжують залишатися біля українського кордону. Експерти назвали можливі сценарії вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Агентство зазначає, що біля українського кордону зосереджено від 60 тисяч до 100 тисяч російських військових. При цьому їх чисельність може бути швидко збільшена до 175 тисяч. Офіційні особи США заявили, що Росія може атакувати Україну вже в січні, коли ґрунт стане твердим через морози, і бойова техніка зможе вільно пересуватися.

"Поточна дислокація (російських військових – ред.) універсальна. Вона залишає Росії кілька варіантів (нападу – ред.) і тому змушує гадати сторону, що обороняється", – сказав Кейр Джайлс, науковий співробітник Chatham House.

Видання опублікувало кілька можливих сценаріїв нападу Росії на Україну.

Ескалація на Донбасі

Джерело агентства, знайоме з думкою Міністерства оборони Росії, сказало, що це найбільш ймовірний сценарій можливого нападу на Україну. За його словами, проросійські бойовики на Донбасі можуть спровокувати українських військових, а потім попросити Москву ввести війська на допомогу.

На думку директора відділу досліджень міжнародної безпеки аналітичного центру RUSI в Лондоні Ніла Мелвін, в цьому випадку Росія може спробувати захопити українські прибережні райони на Азовському морі. Таким чином російські військові створять сухопутний міст з Ростова-на-Дону через Донбас до Криму.

Удар з Криму

Ще одним варіантом вторгнення Росії в Україну експерти називають удар з окупованого Криму. На думку директора польської консалтингової компанії Rochan Конрада музики, цією атакою російські військові можуть захопити територію до Дніпра, який послужить природною перешкодою проти будь-якого українського контрнаступу.

Крім того, напад з Криму і захоплення лівого берега Дніпра дозволить отримати контроль над каналом, який постачав півострів прісною водою до окупації.

Атака з декількох напрямків

Напад Росії на Україну з декількох напрямків може передбачати просування в північно-східну частину країни без захоплення міст, де військові можуть загрузнути у вуличних боях.

За словами Джайлза, російські війська також можуть увійти в Україну з території Білорусі. У цьому випадку російські війська можуть швидко просунутися до Києва.

Мелвін своєю чергою вважає, що захоплення півдня України може відрізати Київ від узбережжя і присутності НАТО в Чорному морі. Цей сценарій зіграє на руку російським націоналістам, які вважають цей регіон історичними землями "Новоросії".

За словами експерта, цей варіант найбільш дорогий як в економічному плані, так з точки зору людських втрат. Мелвін вважає цей сценарій найменш вірогідним.

Ракетні удари і кібератаки

Деякі з наведених вище сценаріїв можуть включати ракетні удари і кібератаки, націлені на критично важливу інфраструктуру.

"Різні сценарії того, як саме Росія може спробувати переконати Захід виконати свої вимоги (мова про гарантії безпеки – ред.) шляхом покарання Києва, навіть необов'язково включають наземне вторгнення", – вважає Джайлз.

Нагадаємо, раніше в Пентагоні повідомили, що США мають у своєму розпорядженні дані про підготовку Росією приводу для вторгнення в Україну.

Зазначимо, напередодні джерело телеканалу CNN в Білому домі заявило, що Росія почне провокації за кілька тижнів до вторгнення в Україну, яке може статися з середини січня по середину лютого.