Загальна мобілізація: чи законно роздавати повістки в спортзалах і що порушують співробітники ТЦК

В Україні в межах загальної мобілізації представники територіальних центрів комплектування почали шукати військовозобов’язаних та вручати повістки в cпортзалах, ресторанах, клубах, санаторіях та інших доволі неочікуваних для цього місцях.

Такі дії співробітників ТЦК спровокували хвилю обурення серед українців. Фактично, щоб мобілізувати якомога більше громадян, ті використовують принцип: "що не заборонено законом, то дозволено". Юристи також негативно розцінюють останні події та говорять, що дії представників військкоматів незаконні, пише OBOZ.UA.

Як відомо, нещодавно співробітники закарпатських ТЦК пройшлися по спортзалам Ужгорода, Мукачева та Хуста, а потім вручали повістки і в лікувальних санаторіях. Столичні представники ТЦК також відвідали один із спортклубів, завітали до ресторану, розшукуючи військовозобов'язаних чоловіків.

У ТЦК аргументують свою правоту тим, що закон дозволяє їм видавати повістки в будь-яких громадських місцях.

"На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які, свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах, не є привілейованими порівняно з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону і б’ють ворога", – пояснили в Закарпатському обласному ТЦК і СП.

Водночас юристи звертають увагу на те, в який саме спосіб видаються повістки в таких місцях. Вони наголошують, що працівники ТЦК не мають права перевіряти документи у громадян без представників поліції.

Також вказують на незаконність таких дій, як вписування даних до незаповнених повісток, що, за словами правоохоронців, може кваліфікуватися як підробка документів.

Хоча, варто зауважити, що на Закарпатті та на Львівщині перевірку у людей документів на вулиці нещодавно дозволили на місцевому рівні.

Джерело: 5692.com.ua