За що і на які суми можуть штрафувати військовозобов’язаних: пояснення адвоката

Під час загальної мобілізації неприбуття військовозобов'язаних до ТЦК за повісткою загрожує накладенням штрафу. Водночас штраф у випадку, якщо повістка була залишена у поштовій скриньці, а не вручена особисто, є незаконним. Про це розповів адвокат судової практики ЮКК "Де-Юре" Владислав Мартинчук, пише РБК-Україна.

За що можуть штрафувати військовозобов'язаних

За словами адвоката, дізнатися про наявність чи відсутність штрафу, накладеного ТЦК і СП, можна кількома способами.

Перший спосіб передбачає звернення до ТЦК і СП, який міг потенційно накласти штраф. Для цього потрібно подати відповідний запит згідно з законом "Про звернення громадян".

Строк відповіді на такий запит складає 30 днів. Крім того, запит щодо накладення стягнення може зробити в інтересах особи її адвокат, але вже у порядку Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". Строк відповіді на такий запит складає 5 днів, – зазначив Мартинчук.

Другий спосіб – дізнатися про постанови про накладення штрафу, передані на примусове виконання до державної виконавчої служби, за допомогою АСВП – Автоматизованої системи виконавчого провадження. Для цього потрібно ввести ПІБ потенційного боржника.

Крім того, дані про боржника можуть бути внесені до Єдиного реєстру боржників після відкриття виконавчого провадження.

Розмір штрафу за неявку до ТЦК

Статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачений штраф за неявку за повісткою про виклик для уточнення даних чи проходження ВЛК. Під час дії воєнного стану такий штраф складає від 3400 грн до 5400 грн.

Якщо порушник не сплатить штраф добровільно, його стягнуть у примусовому порядку у виконавчому провадженні. Крім того, каже адвокат, відомості про таку особу можуть бути внесені до Єдиного реєстру боржників. А наслідком цього є неможливість укладати будь-які угоди щодо відчуження нерухомого майна, що належить боржнику.

Джерело: 5692.com.ua