ЄС засудив блокування низки європейських ЗМІ в Росії, але одна країна висловилася проти

Європейський Союз засуджує абсолютно необґрунтоване рішення Кремля заблокувати доступ до 81 європейських ЗМІ на теренах Російської Федерації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сторінку Єврокомісії у соцмережі Х.

Зазначається, що це рішення "ще більше обмежує і без того жорстко контрольований, обмежений і підданий цензурі доступ російського населення до незалежної і вільної інформації".

Водночас, ЄС не зміг висловити свій осуд від імені всіх 27 країн-членів через позицію Угорщини. Тому заяву з осудом було опубліковано від імені високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозепа Борреля.

"Це рішення додатково обмежує доступ до вільної та незалежної інформації та посилює і без того жорстку цензуру ЗМІ в Росії. Заборонені європейські ЗМІ працюють за журналістськими принципами та стандартами. Вони надають фактичну інформацію також і російській аудиторії, зокрема про незаконну агресійну війну Росії проти України", – йдеться у заяві Борреля.

У заяві високого представника також наголошується, що російські дезінформаційні та пропагандистські ЗМІ, щодо яких ЄС раніше запровадив санкції, не є вільними та незалежними засобами масової інформації. Їхнє мовлення в ЄС було призупинено, оскільки ці ЗМІ перебувають під контролем російської влади і відіграють важливу роль у підтримці війни проти України.

"Повага до свободи слова та засобів масової інформації є ключовою цінністю для ЄС. Брюссель продовжуватиме підтримувати доступність фактичної інформації для аудиторії в Росії", – йдеться у заяві Борреля.

Блокування європейських ЗМІ у Росії

Влада Росії 25 червня повідомила про намір заблокувати на теренах країни доступ до сайтів та медіаресурсів 81 видання з країн Євросоюзу.

Під заборону потраплять видання з Німеччини, Франції, Іспанії, Італії, Чехії, Швеції, Польщі та Фінляндії, а також загальноєвропейських медіа. Серед них – Der Spiegel, El Mundo, El Pais, La Stampa, La Repubblica, Helsingin Sanomat, Le Monde, Agence France-Presse, Politico, Euobserver, литовське агентство LRT, естонська версія порталу Delfi, держтелерадіокомпанія ORF з Австрії та інші.

Таке рішення ухвалили у відповідь на блокування на території ЄС сайтів пропагандистського Voice of Europe, російського держагентства "РИА Новости", а також видань "Известия" та "Российская газета", яке що набуло чинності 25 червня.

26 червня МЗС Італії засудило рішення Москви обмежити мовлення на території РФ понад 80 європейських ЗМІ.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.