Яку пенсію отримуватиме ФОП: особливості нарахування виплат підприємцям

В Україні підприємці мають можливість вийти на пенсію після досягнення пенсійного віку. Для осіб, які ведуть підприємницьку діяльність, розмір пенсійних виплат вираховується в залежності від тривалості страхового стажу, а також суми сплачених пенсійних внесків. Про те, як нараховується пенсія ФОПам, розповів експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін, пише 24 Канал.

Як йдеться у законі про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в Україні для виходу на пенсію в 60 років потрібно мати стаж щонайменше 31 рік (станом на 2024 рік). Ця норма розповсюджується на всіх, зокрема й на ФОПів.

Єдине, що є питання в тому, як ФОПам підтвердити стаж. Для цього потрібно щомісяця сплачувати єдиний страховий внесок у розмірі, не меншому за мінімальний. На сьогодні він становить 22% від мінімальної зарплати (з 1 квітня мінімальна заробітна плата становить 8 000 гривень), — зазначив експерт.

Наразі діє норма для фізичних осіб-підприємців, яка звільняє їх від обов'язку сплачувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за себе до скасування воєнного стану та ще протягом 12 місяців після цього. Але щоб підтвердити стаж для отримання пенсії значення мають дані про сплачені внески.

Відтак нема внесків, нема і стажу. Навіть якщо в трудовій книжці є запис, а внески не сплачувалися, то стаж все одно не йде, – пояснив Коробкін.

У разі сплати мінімального внеску за цей місяць людині зараховують і страховий стаж.

У 2024 році страховий внесок з ЄСВ становить:

  • мінімальний— 1760 грн;
  • максимальний — 26400 грн.

Якщо ФОП буде постійно платити мінімальний внесок, або якщо людина буде працювати офіційно на мінімальну зарплату, то і враховується для обчислення майбутньої пенсії саме мінімальна зарплата, — додав експерт.

У такому випадку, сплачуючи мінімальний внесок, підприємець після досягнення пенсійного віку може розраховувати на розмір пенсії, близький до мінімальної.

Джерело: 5692.com.ua