Якщо вам вручають повістку: адвокат розповів, що не можна робити, щоб не мати зайвих проблем

Законодавством визначені певні нюанси вручення повісток, про які відомо не всім українцям. На що потрібно звернути увагу, якщо вам намагаються вручити повістку, як поводитись та що не можна робити, розказав адвокат Ростислав Кравець, пишуть Факти ICTV.

За його словами, якщо співробітники ТЦК підійшли до людини, вік якої від 27 до 60 років, вони мають право вручити повістку належним чином, а громадянин – поставити підпис. При цьому підпис свідчитиме про те, що повістки була вручена правильно.

Особам, які не досягли 27-річного віку і ще не служили, не варто перейматися, оскільки залучити їх до служби можуть тільки за власною згодою.

Якщо вручають повістку на вулиці – які ваші дії

Коли підходять представники ТЦК для вручення повістки, адвокат радить:

  • запитати, чому саме його зупинили, яка причина;
  • не сперечатися про неправомірність вручення повістки на вулиці, оскільки це недоцільно (законодавством не забороняється вручення повісток на вулиці);
  • впевнитися, що люди у формі уповноважені на вручення повісток – працівник ТЦК має представитися і на прохання пред’явити своє посвідчення та пред’явити наказ коменданта про уповноваження на вручення повісток;
  • звернути увагу на повістку – в ній обов’язково мають бути всі реквізити, печатка та підпис військового комісару.

Адвокат зазначив, що представники ТЦК не мають права затримувати та примусово доставляти громадян до військкомату. Це може зробити лише поліція, якщо військовозобов’язана особа не з’явилася на виклик за повісткою раніше, і військкомат подав спеціальне повідомлення до правоохоронних органів.

Що не можна робити під час вручення повістки

Ростислав Кравець радить поводитись чемно, не створювати конфліктні ситуації. Не можна під час вручення повістки:

  • лаятися;
  • битися;
  • пропонувати хабарі.

Такі дії можуть загрожувати кримінальною відповідальністю.

Джерело: 5692.com.ua