Як зрозуміти, що хтось проник у ваш смартфон: професійний хакер розповіла про 4 ознаки

У смартфонах зберігається безліч конфіденційної інформації, яка може стати ласим шматком для шахраїв. Зараз технології дозволяють зламувати програмне забезпечення і встановлювати віддалений доступ на телефон, щоб стежити за вами, користуватися соцмережами і банківськими рахунками. І помітити це не так просто.

"Білий хакер" Лаура Канкаала, яка очолює відділ аналізу загроз у фінській компанії з кібербезпеки F-Secure, розповіла, за якими ознаками можна помітити, що щось не так. Про це пише OBOZ.

Точка на екрані

Зелена точка на екрані Android або помаранчева точка на iPhone у правому верхньому кутку може бути ознакою зламу або того, що на пристрій встановили підозрілий застосунок. Ці точки є індикаторами увімкненої камери або мікрофону, які можуть включати без вашого відома.

Завдяки цьому сторонні особи можуть прослуховувати ваші розмови, читати повідомлення чи відслідковувати ваше місцезнаходження.

Нагрівання телефону

Якщо на смартфон встановлено шкідливе програмне забезпечення, воно потайки буде використовувати ресурси пристрою, і це позначається на його продуктивності та автономності. Тоді можна помітити, що телефон несподівано нагрівається або занадто швидко розряджається.

Електронні листи від соцмереж і застосунків

Про те, що ваші особисті дані були вкрадені, можуть свідчити електронні листи від соцмереж чи інших застосунків з питанням, чи хочете ви змінити пароль. Вони приходять на пошту, до якої прив’язаний акаунт мобільного телефону. Хоча це ще не означає, що хтось вже зламав ваш телефон. Але може свідчити про те, що зловмисник заволодів доступом до ваших онлайн-сервісів, облікових даних iCloud, соцмереж.

Крім того, шахраї можуть надсилати електронні листи, які дуже нагадують звернення від офіційних установ – банків, держслужб. При цьому в листі є посилання, яке веде на завантаження шкідливого ПЗ. Фішингове посилання може бути схожим на правильне та офіційне і відрізнятись від нього всього однією літерою.

Дзвінки від банку

Якщо хтось дзвонить вам від імені вашого банку і розпитує про дані картки та різні операції, слід бути уважними, оскільки це може бути спроба зламу. У телефонному режимі не можна нікому повідомляти жодних паролів та кодів доступу. Справжній оператор завжди має інші інструменти для підтвердження особи клієнта (наприклад, за допомогою секретного запитання чи дати народження).

Джерело: 5692.com.ua