Як запобігти утворенню конденсату на вікнах: 5 елементарних правил, про які часто забувають

Конденсат на вікнах – те, що турбує багатьох людей у зимові місяці. Це не просто естетична проблема, а й чинник появи цвілі, причому не тільки навколо вікна, але і на стінах, стелі, меблях. Щоб уникнути цього, важливо використовувати методи профілактики. Ефективними порадами від експертів поділився Главред.

Використання кімнатних рослин

Кімнатні рослини на підвіконні сприяють зменшенню вологості повітря, що допомагає запобігти конденсації. Найкраще для цього підходять лілії миру, орхідеї, хлорофітум, фікус, плющ.

Використання осушувачів повітря

Цей прилад набагато зменшує ймовірність утворення конденсату і цвілі. Його слід розмістити на підвіконні, не забуваючи час від час спорожнювати, щоб підтримувати осушувач у робочому стані.

Вентиляція

Експерти радять якомога частіше відкривати вікна протягом дня. Це очевидно, хоча взимку багато хто цим нехтує, щоб не випускати тепло. Але саме завдяки відкритим вікнам вологе повітря виходить назовні, попереджуючи накопичення вологи на вікнах.

Опалення

Якщо є можливість регулювати опалення вдома, то для контролю рівня вологості в приміщенні варто вмикати його вранці. Спочатку потрібно відкрити вікна, провітрити протягом 20 хвилин для створення притоку свіжого повітря. Потім увімкнути опалення.

Розташування штор і жалюзі

Проблема утворення конденсату вночі посилюється, якщо жалюзі та штори торкаються скла. Через це блокується потік повітря і волога накопичується. Щоб уникнути цього, слід впевнитися, що штори або жалюзі знаходяться на достатній відстані від вікон і дверей. Крім того, не варто забувати відкривати жалюзі та штори вранці одразу після пробудження.

У тих випадках, коли дотримання цих правил не допомагає і конденсат призводить до серйозного утворення цвілі, це може бути пов'язано із зовнішніми проблемами в будівлі. Тому для вирішення проблеми краще звернутися до фахівців.

Джерело: 5692.com.ua