Як ваш номер телефону може легко потрапити до шахраїв і спамерів: хакери тут ні до чого

Багато хто задається питанням, звідки у абсолютно невідомих людей і компаній виявляється ваш номер телефону, на який постійно поступають надокучливі дзвінки чи повідомлення. Зазвичай це справа рук або спамерів, або шахраїв, які насправді можуть дізнатися ваш номер телефону дуже легко.

Звідки ваш номер може опинитися у "швидкозайма", невідомого банка, шахраїв, "роботи в інтернеті" та навіть у росіян, пишуть "Вікна".

Про те, як номери користувачів потрапляють в бази даних спамерів і шахраїв, розповіли у найбільшій в Україні OSINT-агенції Molfar.

Бази даних компаній

Думати про хакерів треба в останню чергу, — сказали у Molfar.

Якщо ви користувалися послугами банку, поштової служби, оформляли підписку на розсилання новин від магазину, ваш номер телефону опиняється в базі даних цих компаній.

До сторонніх осіб номер потрапляє у випадку продажу бази даних самою компанією, або її недоброчесним працівником, – пояснили фахівці.

Реєстри

Дані юридичних осіб та ФОПів вносять до реєстрів, де номери телефонів перебувають у відкритому доступі.

Додаток Getcontact

Цей додаток може відрізняти спам та попереджати про це людину. Однак для цього додатку потрібно надати доступ до телефонної книги користувача. Тільки так він зможе ранжувати номери на відповідні групи.

Якщо встановлювали цей додаток, почистить звідтіля свої дані та видаліть його. Хоча, на жаль, повністю це не убезпечить від зливів, – радять фахівці.

Агрегатори контактів

Сторонні особи можуть дізнатися номер вашого телефону, якщо ви маєте сторінку в соціальних мережах.

Хоча твої контакти там можуть бути прихованими, та є спеціальні сервіси, котрі за плату покажуть ці дані покупцю, – сказали у Molfar.

OLX, AUTO.RIA, AUTO.RIA

Під час реєстрації ці та інші просять вказати контактні дані, зокрема й номер телефону. А звідси їх також дуже легко дістати.

Telegram-боти

У Molfar кажуть, що подібні боти здебільшого — російські. Вони також просять користувачів перед використанням поділитися своїми даними, тож саме так номер і потрапляє до ворожої бази даних.

Як убезпечити себе

Щоб знизити ймовірність того, що ваш номер потрапить до бази даних шахраїв, рекламників та будь-яких інших сумнівних організацій, в OSINT-агенції радять:

  • не надавати застосункам, які встановлюються на телефон, повні доступи;
  • не вказувати персональні дані на сумнівних сайтах та ресурсах;
  • не користуватися російськими ресурсами й додатками.

Джерело: 5692.com.ua