Як уникнути теплового удару під час спеки: поради від МОЗ

Якщо людина довго перебуває під впливом прямих сонячних променів або у теплому приміщенні, у неї може розвинутися небезпечний стан – тепловий удар.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал Міністерства охорони здоров’я України.

Зазвичай тепловий удар виникає внаслідок перегрівання тіла та порушення теплового балансу.

Якщо ви підозрюєте тепловий удар у себе чи близьких краще відразу звернутись за допомогою, а саме – зателефонуйте за номером 103 – диспетчер допоможе вам сконтактувати з лікарем та за потреби надішле бригаду екстреної медичної допомоги.

Перша допомога при тепловому ударі:

  • перейдіть або перенесіть постраждалого у затінене прохолодне місце;
  • охолоджуйте постраждалого, для цього можна використати прохолодні вологі рушники чи льодяні пакети (прикладати на шию, пахвові западини, пах);
  • якщо постраждалий у свідомості, давайте йому пити воду, але невеликими порціями;
  • у разі блювання, покладіть людину на бік;
  • стежте за станом постраждалого: диханням, пульсом і свідомістю до прибуття медичної допомоги.

Тепловий удар є небезпечним станом, який може призвести до серйозних наслідків, тому важливо вміти розпізнавати його симптоми та знати, як надати першу допомогу.

Нагадаємо, що під час активного сонця ще більш важливо використовувати сонцезахисні засоби. РБК-Україна повідомляло, як обрати та використовувати SPF.

Літо час сонця та засмаги, але інколи все виходить з-під контролю і перележавши під сонцем можна отримати опіки, однак варто пам'ятати, що "Пантенол" не можна наносити на опік. Детальніше про препарат, та як його використовувати в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.