Як українці оцінюють якість вищої освіти: соцопитування

Будь-яка держава починається з якості навчання. Від того, наскільки добре освічені лікарі, поліцейські, бізнесмени, юристи, держуправлінці залежить добробут всієї нації. В Україні вища освіта ще досі послуговується радянськими системами навчання, що в сучасному світі вже давно неактуально. Студенти вимушені або навчатись самостійно, або здобувати необхідні навички безпосередньо на роботі, що призводить до того, що їх рівень конкурентності  на ринку праці низький, а процес навчання у ВНЗ перетворюється на формальність заради отримання “корочки” про наявність вищої освіти. Та й останнє все менше цікавить роботодавця.

Очевидно, вища освіта потребує реформ. Для того, щоб зрозуміти чого не вистачає українцям у вітчизняних вишах платформа для взаємодії навчальних закладів та бізнесу Casers провела анонімне онлайн-опитування студентів та абітурієнтів вищих навчальних закладів. Всього у дослідженні взяли участь 2487 учасників.

Якість вищої освіти опитувані оцінили не дуже високо. 47,49% вважають її низькою, 38,84% оцінили якість вищої освіти в Україні, як посередню. Лише 8,85% вважають її доброю та 0,84% відмінною.

Найбільшою проблемою українці вважають застарілі освітні програми. На другому  місці – необхідність робити непотрібні та нецікаві реферати, курсові, доповіді, які мають лише формальний характер та мало допомагають у вивченні предмету. Замикає трійку антирейтингу неможливість вибору цікавих та пріорітетних для студента предметів.

Замість нинішніх форм навчання, більшість опитуванних хотіли б розбирати реальні кейси у їхній сфері, стажуватись в інших країнах та воліли б отримувати знання у форматі тренінгів та воркшопів.