Як ТЦК стягуватимуть штрафи з чоловіків, в яких немає доходів та майна: альтернативні способи покарання

Військовозобов'язані чоловіки, які не оновили дані в ТЦК до 16 липня 2024 року, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. За це порушення передбачено штраф у розмірі 17-25,5 тисяч гривень.

Як застосовуватимуть покарання до безробітних громадян, які не мають доходу та майна, пояснив юрист Дмитро Франчук, пише Today.

За словами юриста, до тих порушників військового обліку, які офіційно не працевлаштовані, застосовуватимуть наступні дії:

  • ТЦК ініціюватимуть примусове стягнення суми штрафу з банківських рахунків (у разі їх наявності);
  • ТЦК звертатимуться до суду з позовом про стягнення майна правопорушника, якщо на його рахунках немає коштів.

Для стягнення штрафів з осіб, які не працевлаштовані та дійсно не мають грошей, можуть застосувати різні механізми примусу. Приміром, це може бути арешт майна – транспортного засобу, об'єктів нерухомості та інших цінностей.

Проте за відсутності майна у такого порушника притягнути його до відповідальності за невиконання вимог закону буде доволі складно, підкреслив правозахисник. Тоді можуть застосовуватися інші види покарання:

  • обмеження прав – виконавча служба може обмежити права боржника, наприклад, на виїзд за кордон;
  • стягнення соціальних виплат – за виключенням пенсії за віком, грошової допомоги на дітей та інших нарахувань, передбачених законодавством;
  • громадські роботи за рішенням суду – як альтернативу штрафу.

Ці механізми забезпечують певний рівень виконання рішень суду й інших органів, навіть якщо боржник не має офіційного доходу чи власності, – каже Дмитро Франчук.

Джерело: 5692.com.ua