Як правильно вибрати стиглий кавун: головні поради

Кавун – улюблені літні ласощі, освіжаючі та корисні. Щоб насолодитися його солодким смаком, важливо правильно вибрати стиглий і соковитий плід.

Зовнішній вигляд кавуна

Колір і малюнок кірки

Вибирайте кавун з яскравою, контрастною кіркою. Смуги мають бути чіткими та рівномірними. Уникайте кавунів з блідою кіркою, оскільки це може вказувати на недостатню зрілість.

Пляма від землі

Шукайте кавун із жовтою або кремовою плямою на боці – це місце, де плід лежав на землі. Що більш насичений колір плями, то довше кавун дозрівав на баштані, що свідчить про його стиглість.

Звук під час постукування

Глухий звук

Постукайте по кавуну: стиглий плід видає глухий, глибокий звук. Якщо звук дзвінкий або порожній, кавун може бути незрілим або пересохлим.

Твердість кірки

Перевірте твердість кірки, злегка натиснувши на неї нігтем. Стиглий кавун має бути твердим і стійким до ушкоджень, а шкірка – трохи пружинистою.

Форма і розмір

Округла форма

Краще обирати кавуни округлої форми, оскільки вони найчастіше виявляються солодкими і соковитими. Уникайте плодів з деформованою або подовженою формою, оскільки вони можуть бути нерівномірно зрілими.

Розмір і вага

Кавун має бути важким для свого розміру, що свідчить про його соковитість. Оптимальна вага залежить від сорту, але в середньому кавун важить 5-8 кг.

Наявність сухого хвостика

Сухий і коричневий хвостик вказує на зрілість кавуна. Якщо хвостик зелений, кавун був зібраний занадто рано і може бути не таким солодким.

Запах

Аромат стиглого кавуна має бути солодким і приємним. Якщо кавун не пахне, ймовірно, він не досяг повної зрілості.

Джерело: 5692.com.ua