Як економити електроенергію, не відмовляючись від бойлера: дієві поради

Після підвищення тарифів українців турбує питання, як економити електроенергію в побуті. У багатьох родинах популярним є використання бойлера для нагрівання води, але саме цей прилад "тягне" чимало кіловат – близько 1,5–2,5 кВт. Як зекономити на використанні бойлера, розповіли експерти.

Як економити світло, використовуючи бойлер

Тим, хто поки що планує придбати бойлер, варто під час вибору звернути увагу на такі основні моменти:

  • об'єм бака – для родини з 2-3 осіб оптимальним варіантом місткість 50–60 л;
  • клас енергоефективності – А/А+ або вище.

Для економного використання бойлера необхідно:

  • встановити температуру нагрівання на рівні 55 градусів;
  • використовувати "розумну" розетку, за допомогою якої можна запрограмувати автоматичне вмикання/вимикання бойлера в потрібний час (якщо прилад використовується не часто);
  • за можливості встановити двозонний лічильник та вмикати бойлер в період з 23:00 до 7:00 (це дозволить сплачувати вдвічі дешевше);
  • регулярно чистити бойлер, видаляти накип, що утворюється всередині.

Чи варто вимикати бойлер з розетки

За словами експертів, сучасні водонагрівачі немає сенсу вимикати з розетки. Під час роботи приладу майже вся електрика йде на нагрівання нової холодної води. Тому на нове нагрівання води кожен раз витрачатиметься більше електрики, ніж на підтримання постійної температури.

У режимі очікування сучасні бойлери мають ефективну теплоізоляцію, тому надовго зберігають температуру води.

Не потрібно вимикати водонагрівач і на ніч, якщо зранку доведеться його вмикати та чекати, поки нагріється вода – а це додаткові витрати електрики.

Вимикати прилад доцільно лише у тих випадках, якщо він використовується нерегулярно. Приміром, у деяких сім'ях бойлер використовують як запасний варіант лише під час перебоїв з гарячим водопостачанням.

Джерело: 5692.com.ua