Як чоловіки, які мають дітей, обходять мобілізацію: адвокат розповіла про новий спосіб ухилення

В Україні триває загальна мобілізація, яка вже посилюється в регіонах. Для того, щоб уникнути призову на військову службу, громадяни винаходять все нові схеми.

Про один з способів, який вигадали українці, розповіла адвокат адвокатської агенції "Пані в законі" Кристина Очкур, пише Gazeta.ua.

Нова схема ухилянтів

За словами юристки, дедалі частіше чоловіки, які хочуть ухилитися від призову до армії, просять своїх дружин відмовитися від дітей. Завдяки цьому вони можуть отримати одноосібну опіку над неповнолітніми, що є підставою для отримання відстрочки. Питання про те, чи може мати відмовитися від дітей, надходить адвокатам по кілька разів на тиждень.

Кристина Очкур пояснила, що українським законодавством не передбачено, що людина може звернутися до нотаріуса, щоб оформити відмову від дитини або передати права на неповнолітнього. Написати заяву про відмову від дитини мати може тільки невдовзі після її народження, ще у пологовому будинку.

Дитина – не предмет. Не може бути так, що мати переписала дитину на батька, поки йде мобілізація, а потім переоформила на себе. Ні, так не буває, – зазначила адвокат.

Позбавлення батьківських прав в Україні проводиться лише через суд і за участю органів опіки. Зробити це не завжди легко, адже для позбавлення батьківських прав мають бути вагомі підстави.

Крім того, така схема має багато ризиків. Наприклад, потім жінці буде дуже важко повернути права на дитину, не це доведеться витрати багато часу. А якщо щось трапиться з батьком, тоді додатково ускладниться і життя дитини.

Джерело: 5692.com.ua